joi, 1 aprilie 2010

Internetul - un pericol pentru minori?


Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet (APTI) a realizat în perioada 27 februarie – 10 martie 2006, un sondaj online legat de activităţile copiilor pe Internet, în vederea evidenţierii aspectelor pozitive şi negative ale accesului minorilor la Internet.
Sondajul a fost realizat prin intermediul a două chestionare (unul pentru copii şi unul pentru părinţi) prezentate pe site-ul www.apti.ro/sondaj .

Fiind un sondaj desfăşurat exclusiv online, rezultatele trebuie luate sub beneficiul limitărilor impuse de astfel de metode folosite. Considerăm însă că, fiind un prim sondaj pe această temă, rezultatele ne pot folosi tuturor la o mai buna înţelegere a domeniului.

Chestionarele au fost completate de aproximativ 400 de copii şi 110 părinţi (cu un număr variat de copii).
Întrebările pentru părinţi şi pentru copii au fost similare, în măsura posibilităţilor, astfel încât să obţinem o imagine mai obiectivă a situaţiei reale prin compararea răspunsurilor.

Copiii au fost încadraţi în câteva categorii de vârsta şi ponderea cea mai mare a fost a categoriei copiilor de liceu (55% dintre respondenţi).

În considerarea acestui sondaj trebuie ţinut cont de faptul că părinţii respondenţi au fost din cei ce accesează Internetul şi că sunt multe familii unde numai copiii ştiu să acceseze Internetul, situaţia generală fiind probabil diferită.


O categorie de întrebări s-a referit la prezenta pe Internet, la durata medie de accesare a Internetului de către copii, la diferenţa dintre părinţi şi copii în ceea ce priveşte durata de acces şi la locurile de unde accesează copiii Internetul.

Din răspunsuri a reieşit o subestimare din partea părinţilor a perioadei de acces a copiilor la Internet. Perioada de când au început copiii lor să folosească Intrenetul, durata medie zilnică în care aceştia stau pe Internet a reieşit mai mare din răspunsurile copiilor decât din cele ale părinţilor.

Copiii au afirmat o prezenţă pe Internet mai mare decât cea estimată de părinţi.

65% dintre copiii au afirmat că stau pe Internet 3-4 ore zilnic sau mai mult în timp ce părinţii consideră că doar 45% dintre copii intră în această categorie.
10% dintre copii au spus că stau mai puţin de o oră iar din răspunsurile părinţilor reiese că acest procent este de 30%.

Un comentariu: